Vapianon blogi – aina täynnä tuoretta luettavaa.

Makumatka Vapianon vegaanisiin uutuuksiin

Mikä onkaan parempaa kuin uusien ruokien maistelu ja uusien lempimakujen löytäminen! Vapianossa herkutellaan nyt uuden vegaanisen kausimenun antimilla. Ne ovat täysin kasvipohjaisia, mutta maistuvat myös vannoutuneimmille lihan ystäville. Annoksista kertoo tarkemmin Vapianon laatu- ja koulutuspäällikkö Mari-Liis Must.

Pastakokkina aloittanut Mari-Liis on tätä nykyä Vapianon laatu- ja koulutuspäällikkö. Työaikojen ulkopuolella hän opiskelee sekä ulkoilee juosten ja kävellen.  

Tänä kesänä Vapiano yllättää täysin vegaanisilla uutuusannoksilla. Miksi uusi kausimenu on nimenomaan vegaaninen?

Olen itse fleksaaja eli kannatan eläinperäisten tuotteiden maltillisempaa käyttöä. Samasta ajatusmaailmasta ponnistavat Vapianon suosikkiannosten vegaaniset versiot. Lihan ystävät voivat kokeilla uusia makuja, ja myös kasvissyöjät ja vegaanit saavat enemmän vaihtoehtoja. Vegaaniruoat valikoituivat kausiannoksiksi myös siksi, että niitä voivat syödä aivan kaikki, kunhan he eivät ole allergisia käytetyille raaka-aineille. Joissakin allergioissa vegaaninen ruoka on sitä paitsi varma ja turvallinen vaihtoehto: esimerkiksi laktoositonta ja täysin maidotonta ruokavaliota noudattavat voivat syödä vegaanista ruokaa huoletta, siinä kun ei ole lihaa, muttei myöskään maitotuotteita tai mitään muutakaan eläinperäistä.

Vegaaninen ruokavalio puhuttaa ja liikkeellä on myös väärää tietoa. Syövätkö vegaanit todellakin pelkkää salaattia ja tofua vai voiko täysin kasviperäisistä aineksista valmistaa muitakin ruokia? 

Vegaaniset ruoat ovat siitä hyviä, että niitä voivat syödä myös lihan ystävät. Kaikki voivat kokeilla uusia makuja ja ihmetellä, mitä mielenkiintoista nykyaikainen ruokateknologia on onnistunut kasvipohjaisista aineksista kehittelemään.   

Vegaaninen tuotevalikoima laajenee lähes päivittäin. Uusien vaihtoehtojen markkinoille tulo saikin meidät ideoimaan vegaanisia versioita suosituista liharuoistamme. Uusien salaattiannosten sijaan halusimme keskittyä nimenomaan tuhdimpiin annoksiin, joiden eläinperäinen proteiini on korvattu kasviperäisellä. 

Pasta Crema NO Pollo

Pastojen joukossa on kaksi maukasta yllätystä. Crema di Pollon vegaaniversio on nimeltään Crema NO Pollo, ja kuten nimikin kertoo, se tehdään kanattomasta kanasta. Kyseessä on Vegetarian Butcherin soijaproteiinista valmistama vegaaninen kana, joka paistetaan sipulin kanssa ja viimeistellään kerman sijaan linssikermalla. Annoksen kruunaa vegaaninen juustoraaste.

Pasta Vegan Bolognese

Toinen uutuuspastamme on Vegan Bolognese, jonka halusimme olevan mahdollisimman uskollinen esikuvalleen. Kastikemassan teemme porkkanasta, selleristä, sipulista, rosmariinista ja vielä kymmenestä eri aineksesta. Jauhelihan korvaamme soijaproteiinista valmistetulla Vegetarian Butcherin soijajauhelihalla.

Pastoja maistellessaan myös lihaa syövät kollegamme ihastuivat annosten makuun ja koostumukseen.

Pizza Vegan Salame

Pizzoja uutuuslistallamme edustaa vegaaninen Pizza Salame. Mozzarellan korvaa vegaaninen juusto, salamin puolestaan herneproteiinista valmistettu vegaaninen salami.  

Death by Vegan Chocolate

Makeannälän tyydyttää vegaaninen suklaakakku, joka sai Vapianon tuttua klassikkoa mukaillen nimekseen Death by Vegan Chocolate. Kerma, voi ja muna on korvattu kaurakermalla, vegaanisella margariinilla ja omenakastikkeella. Kannattaa kokeilla ja vaikka verrata listalla edelleen pysyvään alkuperäisversioon. Ehkä vegaanisesta kakusta tulee uusi suosikkisi!

Mitä uutuusannosta suosittelet Vapianon vieraille kaikkein eniten?

Ehdoton suositukseni on Vegan Bolognese. Se on klassisen Bolognesemme kanssa lähes yksi yhteen – mikset siis söisi vaihtelun vuoksi vegaanisesti? Death by Vegan Chocolate on tietenkin täydellinen päätös herkulliselle lounaalle tai päivälliselle.

Uutuusannosten ohella Vapianossa on tarjolla paljon muutakin vegaanista. Pasta- ja pizzataikinamme valmistetaan täysin kasvipohjaisista raaka-aineista. Lisäksi saatavilla on aina Vöneriä ja tofua, joilla monet lihaa sisältävät annokset on helppo tuunata vegaanisiksi.

VAPIANO LADIE'S NIGHT

Kiitos varauksestasi!

Otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.
KIITOS

Olemme vastaanottaneet varauksesi!

Otamme sinuun yhteyttä 2 arkipäivän kuluessa.